Informatie klei

Klei is een grondsoort die bestaat uit kleine, korrelige deeltjes. Kleideeltjes zijn kleiner dan 0,002 mm. Klei bestaat uit klei mineralen, waarvan vele soorten bestaan. Kleigronden zijn, vergeleken met zand, slecht waterdoorlatend. In droge tijden houden ze veel langer water vast, maar in natte tijden verdrinken gewassen eerder. Ook hebben kleigronden minder last van uitspoeling dan zandgronden. Hierdoor houden ze beter voedsel stoffen voor planten vast en zijn ze over het algemeen voedselrijk. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten klein ontstaan en de klei waar wij mee werken in het atelier is de boetseerklei.

Boetseerklei is klei die bedoeld is om met de hand geboetseerd te worden, waarna het object gedroogd en vervolgens gebakken wordt. De structuur van de klei wordt aangeduid bij de naam. Veel voorkomende klei is bijvoorbeeld grove chamotte en fijne chamotte klei. De chamotte in boetseerklei bestaat uit kleine stukjes gebakken klei, die ertoe dienen om het geboetseerde werk te beschermen tijdens het droog- en bakproces. Eventueel onbedoelde insluitsels van lucht, die een boetseerwerk zonder chamotte bij het bakken zouden doen exploderen door de uitzetting, worden door de toevoeging van chamotte geneutraliseerd: de minieme poriën die de chamotte bij droging veroorzaakt, zorgen voor genoeg ruimte om de lucht te laten ontsnappen.

Wat doen we in het atelier tijdens de Klei cursussen

Potten met de hand opbouwen en draaien  op de draaischijf. 

We beginnen in het atelier met de basis...Dit is de rechte pot daarna de ronde pot,en de vierkanten vormen, daarna ga je iets uit de natuur opbouwen en maak je daar ook een afgeleide van in een andere vorm. Je leert ook vormen met kleiplaten maken bv dozen ,vazen en tegels en beeldje. 

Bij elk werk hoort ook een andere techniek voor de afwerking  zo leer je glazuren, polijsten, inkleuren van figuren en patroontjes met engobe en de Raku techniek..

Cursus leren werken met klei  ook voor beginners.

Duur: 10 weken, 1 maal per week telkens 3 uur

Kostprijs € 350 alles inbegrepen zoals het bakken van de werken en glazuren, exclusief de klei.

Inschrijvingen en datum zie hieronder 'start volgende cursus'

startweek 30 september 2024

dinsdagochtend van 9 uur tot 12 uur

donderdagavond van 19 uur tot 22 uur

vrijdagochtend van 9 uur tot 12 uur

maandagavond van 19 uur tot 22 uur

Inschrijvingen telefonisch.

0476074086025

Driedaagse workshop in juli of augustus 2024

Draaien op de draaischijf 

7, 8 en 9 juni 2024

28, 29 en 30 juni 2024

16, 17 en 18 augustus 2024

23, 24 en 25 augustus 2024

inschrijvingen alleen telefonisch.

Dag 1 en dag 2 draaien .

dag 3 inkleuren en afdraaien van de werken.

Kostprijs €250 alles inbegrepen ook het bakken van de potjes.

Lunchpakket meebrengen.

 

Start volgende cursus klik hier

 

Verhuur draaischijven:

Er is de mogelijkheid om een draaischijf te huren. De huurperiode is bv een week van maandag 9:00 uur t.e.m. zaterdag 10:00 uur of volgens afspraak. 60 euro.

Voor meer info tel. 0476/74 86 25